Ρόκα

Η ρόκα είναι μια δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια, στην ελληνική κουζίνα, ωστόσο η διατροφή της αξία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα μονοετές και ποώδες φυτό, στο οποίο οι αρχαίοι απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες αλλά το θεωρούσαν και φάρμακο για τις παθήσεις των ματιών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
Κατηγορία:

☎ Τηλ.Παραγγελιών: (+30) 697 019 2212

Διατροφικά στοιχεία

Η ρόκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες όπως Κ, Α και C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή. Είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και το ιώδιο. Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκας, σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Μία κούπα ψιλοκομμένη ρόκα, αντιστοιχεί σε 5 θερμίδες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Προέλευση

Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου αυτοφυής (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στη βόρεια Αμερική. Η καταγωγή της είναι από τη νοτιοανατολική Ασία. Επίσης ευδοκιμεί σε υγρό έδαφος.